#YAP-prijs 2024 naar ‘Mijn Toekomst is Roos’

#YAP

Woensdag 26 juni was de derde uitreiking van de #YAP-prijs. De Young Adult Prize bestaat sinds 2021 en wordt uitgereikt door de organisatie christelijke kinderboeken.nl. In 2021 werd Hinke van Abbema genomineerd met haar Young Adult roman ‘Ik Geloof in Jou.’ Vorig jaar werd debuterend auteur Adriaan Volk genomineerd met zijn indringende boek over de coming out van Bram in zijn christelijke omgeving: ‘Later als ik vliegen kan.’ Beide boeken vielen niet in de prijzen. Ook dit jaar was de nieuwste Young Adult roman van Hinke genomineerd. En tot onze grote blijdschap heeft dit boek, ‘Mijn Toekomst is Roos’, de prijs gewonnen!

Mijn Toekomst is Roos

Mijn Toekomst is Roos gaat over Peter, die als kind al voelt dat die anders is dan de jongens in diens klas. Op diens twaalfde komt die erachter dat er sprake is van genderdysforie. Peter weet het zelf heel goed: ik ben een meisje. Ze komt uit de kast bij haar ouders en haar goede vriend, Lucas, die haar een nieuwe naam geeft: Roos. Met steun van Lucas en haar ouders slaat Roos de weg richting transitie in. Een weg die niet zonder slag of stoot gaat, met hier en daar heftige reacties op haar transitie. Uiteindelijk vindt Roos de weg naar zichzelf en naar haar toekomst.

De jury van de #YAP zei het volgende over Hinke’s boek in hun jury rapport:

Hinke heeft een onderwerp, waarover vooral heden ten dage veel te doen is, inhoud gegeven in
een indrukwekkend en heel goed leesbaar eigentijds verhaal, dat van begin tot eind weet te
boeien. Echt zo’n verhaal waar je aan begint en dat je niet weg kan leggen voor het uit is.
Het verhaal zit technisch prima in elkaar en krijgt bij alle beoordelingscriteria een goed, tot zeer
goed.

Prijs

Hinke ontvangt vanuit de organisatie een prachtig beeld en een geldbedrag. Bestel Mijn toekomst is Roos via je lokale boekhandel. Een musthave voor je christelijke queer boekenkast!

Meer over LCC+
Wie zijn wij?

Sinds 2008 voeren wij projecten ten behoeve van de sociale acceptatie van LHBTI’ers in christelijke kringen.

HolyBe
Jongeren

In 2019 lanceerden LHBTI-jongeren het online platform HolyBe voor christelijke LHBTI’ers. 

Geheim Begin
Verhalen

Ben jij benieuwd naar verhalen van mensen zoals jij en ik? Op Geheim begin verzamelen wij verhalen in video’s, podcasts en blogs van LHBTI’ers en mensen die daar betrokken bij zijn.