Antihomoverklaringen op reformatorische scholen en leerlingen die uit de kast worden geduwd … In de afgelopen 2 jaar gebeurt er veel rondom het onderwerp LHBTI en school. Met het recente onderzoeken van 3vraagt en Pointer is het tijd om in dit onderwerp te duiken. Want is het niet zo dat jij je als LHBTI’er veilig moet voelen op school? Helaas is de werkelijkheid weerbarstiger…
“De enige reactie die ik kreeg was dat ik naar de hel zou gaan, dus toen ben ik maar weer de kast in gedoken.”
LHBTI’er uit het 3Vraagt onderzoek
Je kunt jezelf niet zijn als LHBTI’er
3Vraagt (onderdeel van NPO3) komt 6 augustus 2022 naar buiten met een onderzoek onder jonge mensen in de LHBTI-community.* Wellicht herken je jezelf in de cijfers: bijna de helft (45%) van de jonge LHBTI’ers voelde zich niet veilig op de middelbare school om te praten over hun seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit.
De cijfers liegen er niet om. Een kwart geeft aan dat ze zijn gepest vanwege hun seksuele voorkeur of genderidentiteit. Daarnaast geven de deelnemers van het onderzoek aan dat ze vaak van school zijn gewisseld omdat hun keuze niet geaccepteerd werd en/of de scheldwoorden om de oren vliegen.
Zo’n 87% geeft zelf aan dat tijdens de seksuele voorlichting te weinig aandacht wordt besteed aan seksuele- en genderdiversiteit. Door hier juist wel aandacht aan te geven bied je aan leerlingen de kans erachter te komen wie ze zijn. Besteed daarnaast ook aandacht wat LHBTI’ers wat zij doormaken in onze maatschappij. Inzicht in die worsteling creëert inlevingsvermogen en begrip, Homo in de Klas biedt daarom ook voorlichtingslessen op christelijke scholen over dit onderwerp.
Wanneer je als LHBTI’er wel gezien wordt
Je ziet in het onderzoek (gelukkig) dat er ook mensen zijn die wel volledig zichzelf kunnen zijn (22%) of dat ze bij sommigen wel open konden zijn (22%). Dat is natuurlijk nog steeds een te laag percentage, maar het biedt hoop voor de toekomst. De impact ‘van die ene leraar’ die wel oog heeft voor jou komt ook naar voren in de podcast Uit het Kluisje. Deze is gemaakt door studenten van de Christelijke Hogeschool Ede en is nu te beluisteren via LCC+.
Antihomoverklaringen & Uit de kast geduwd
‘Antihomoverklaringen’ kwamen 2 jaar terug veelvuldig in het nieuws, met name naar aanleiding van een artikel in de Trouw. Zeker na de opmerking van minister Slob, destijds minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs, dat deze verklaringen niet tegen de wet ingaan, zolang de school maar een veilige plek is. Of dat laatste het geval is, is natuurlijk zeer te betwijfelen. Onlangs kwam Pointer met een nieuw onderzoek naar deze antihomoverklaringen: ‘Ondanks ophef wijzen meer reformatorische scholen homohuwelijk af‘.
Begin dit jaar kwam de reformatorische scholengemeenschap Gomarus in Gorinchem ook in opspraak. NRC publiceerde een artikel ‘School duwt kinderen ongevraagd uit de kast’, waar acht oud-leerlingen hun verhaal deden. LHBTI’ers deelden hun verhaal met de vertrouwenspersoon en zorgcoördinator, waarin ze het volgende te horen kregen: “Je kan kiezen: of jij vertelt het, of wij doen dat.” Wat er daarna gebeurde kan je verder lezen op nos.nl.
Ook Marijn Baggerman zat op het Gomarus college en spreekt zich nu uit:
“Homoseksualiteit accepteren we niet. Dat was het beleid en iedereen wist dat. Het was voor andere leerlingen een vrijbrief om mij als minder te beschouwen”, blikt hij terug. “En als je dat vijf jaar lang hoort, ga je het zelf bijna geloven.”
Vervolging Gomarus
Het openbaar ministerie heeft naar aanleiding van het onderzoek van NRC voorgenomen het Gomarus te vervolgen omdat ze de wet overtreden. Halverwege juni 2022 besloten ze dat toch niet te doen, omdat de situatie op het Gomarus is verbeterd.
Marijn Baggerman en Mace de With spannen een 12-procedure om vervolging van hun oude school alsnog af te dwingen:
“Ik zou al heel blij zijn met een statement van het bestuur, met excuses en concrete maatregelen die laten zien dat ze herhaling gaan voorkomen. Dat dat niet gebeurt, maakt dat ik zo fel ben en dit niet los kan laten.”
Waar kan jij terecht?
Misschien bij jij LHBTI’er en voel je je niet veilig op jouw school of op een andere plek. Misschien ben je een ouder of vriendin van een LHBTI’er. Waar kan je terecht voor meer informatie, met je vragen of zoek je een plek waar je je wel veilig voelt.
- HolyBe is de online community op YouTube en Instagram voor christelijke LHBTI-jongeren waar video’s en verhalen gedeeld worden.
- Homo in de Klas geeft voorlichtingslessen op christelijke scholen om het onderwerp seksuele en genderdiversiteit te bespreken. Ook het project Stil Verdriet maakt seksuele diversiteit op een passende en veilige wijze zichtbaar en bespreekbaar op school.
- In het boek Joe verzamelden wij verhalen van christelijke LHBTI-jongeren en daarnaast duiken we in diverse onderwerpen over kerk, Bijbel en identiteit.
* Aan het onderzoek van 3Vraagt deden 671 jonge LHBTIQ+’ers mee en 1829 niet LHBTIQ+-jongeren tussen de 16 en 34 jaar. Het onderzoek is gehouden van 22 juli tot en met 2 augustus 2022.