Gender staat centraal in nieuw seizoen Ken je mij?

Geloof & Gender

Je groeit op met een sterke onvrede met het geslacht waarmee je geboren bent. Hoe ontdek je wie je bent, is er ruimte voor dit gevoel van genderdysforie en bovenal: hoe gaat dit samen met je christelijk geloof? In het nieuwe seizoen van Ken je mij? (EO) delen acht christenen hun verhaal over gender en geloof.

“Mijn identiteit ligt niet in mijn geslacht, maar in Christus.” 

Jonathan Top in het Nederlands Dagblad

Verhalen delen over gender en geloof

Jij en ik kennen de verhalen, wij leven die verhalen. Wij kennen ook de reacties, voor Lindy bijvoorbeeld vielen de reacties over de Transgenderwet dan ook rauw op diens dak: “Ik dacht: dit gaat over mij. Ik las dat ik zonde doe, verleid ben door de duivel en bevrijd moet worden,” schrijft het Nederlands Dagblad. Het werk van LCC+, andere organisaties en ook dit programma van de EO blijft dan ook zo ontzettend nodig.

In het programma Ken je mij? van de EO schrijven per aflevering, twee mensen brieven naar elkaar over hun zoektocht naar hun genderidentiteit, struggles met genderdysforie en ook hun coming-out. Programmamaker Erwin Hoffman en deelnemer Jonathan Top schoven aan bij NPO Radio 1 op zondag 16 oktober over het programma, luister het fragment hier terug.


In de eerste aflevering – 16 oktober 2022

Bram (58) is getrouwd en vertelt na twee jaar huwelijk dat die genderfluïde is. Micah (31) werd geboren in een christelijke gezin in het Westland, maar voor diens vader is het ingewikkeld nu Micah zich identificeert als non-binair. Je kunt de aflevering nu terugkijken op NPO Start.

Tweede aflevering met Jonathan en Thomas – 23 oktober 2022

Thomas (21) staat aan het begin van zijn transitie. Zijn kerk en ouders reageren begripvol, maar acceptatie is voor hem geen vanzelfsprekendheid. Hij organiseert een speciale avond in zijn kerk om uit te leggen wat er in hem omgaat. Op latere leeftijd loopt Jonathan (56) vast, tijdens zijn therapie ontdekt hij wie hij echt is: een man. Langer doorleven als vrouw is voor hem onmogelijk. Zijn geheim vertellen aan partner en kinderen zet zijn wereld op z’n kop.

Jonathan is ook betrokken bij het werk van LCC+ en deelt zijn verhaal in de podcast Aan het eind van de Regenboog en is mede-auteur van het gespreksmateriaal Later uit de Kast.

Lindy en Tamar in aflevering 3 – 30 oktober 2022

Tamar (19) kwam uit de kast als non-binair. Hoewel er voor hen geen belemmeringen zijn vanwege het geloof, is het toch pittig om afscheid te nemen van hun ‘dochter’. Lindy (25) is kind van Marcel en Lydia Zimmer, luister zeker ook naar de podcast hierover bij Holy Hits. Lindy past niet in de standaard kaders van jongens of meisjes. Thuis komt Lindy uit de kast als non-binair, maar in de kerk ligt dit anders … Lindy is betrokken bij het werk van LCC+, denk aan de vlogs en video’s van HolyBe en was te gast in de podcast Aan het eind van de Regenboog.

Janna & Micha – 6 november 2022

Als een buitenbeetje voelen … trouwen en kinderen krijgen … Maar Janna (50) voelt zich het hele leven een buitenbeentje. Na een gesprek met een voorganger ontdekt ze dat ze trans is. Micha (34) ziet zijn jeugd als ‘het missen van een identiteit’. Een aflevering van ‘Hij is een zij’ geeft hem handvatten om te begrijpen dat hij genderdysforie heeft.

Gespreksavond over Gender & Geloof

Op donderdag 17 november organiseerde de EO een gespreksavond over Gender & Geloof, naar aanleiding van het programma. De gastheer van de avond is Tijs van den Brink en gaat in gesprek met experts en gasten uit het tv-programma. Hoe deze avond was? Dat kan je lezen bij het Nederlands Dagblad.

Wondermooi, zoals u mij gemaakt hebt
Het boek Wondermooi biedt gedegen informatie en vergroot kennis over genderdysforie. Daarnaast helpen de persoonlijke verhalen van transpersonen, hun partners, ouders en kinderen om je een beeld te vormen van het bevrijdende en verwarrende proces waarin je na de ontdekking transgender te zijn terechtkomt, waarin je samen terechtkomt. Leerzaam en ontdekkend voor wie er zelf mee worstelt, voor wie ermee geconfronteerd wordt in haar of zijn omgeving, voor predikanten en pastores, voor de kerk.


Beeld: EO, Ken je Mij

Meer over LCC+
Wie zijn wij?

Sinds 2008 voeren wij projecten ten behoeve van de sociale acceptatie van LHBTI’ers in christelijke kringen.

HolyBe
Jongeren

In 2019 lanceerden LHBTI-jongeren het online platform HolyBe voor christelijke LHBTI’ers. 

Geheim Begin
Verhalen

Ben jij benieuwd naar verhalen van mensen zoals jij en ik? Op Geheim begin verzamelen wij verhalen in video’s, podcasts en blogs van LHBTI’ers en mensen die daar betrokken bij zijn.