Boeken en films over homoseksualiteit

Inhoudsopgave

Waar moet je beginnen als je meer wilt weten over LHBTI? Of misschien zoek je juist LHBTI-rolmodellen in films en series. Wij stellen speciaal voor jou een top 10 samen van boeken en films met het thema homoseksualiteit, in de meest brede zin van het woord. Doe er je voordeel mee!

Top 10 Films over homoseksualiteit

#1. Anne+

Netflix

Na de serie is er nu ook een film van ANNE+. Anne is een lesbische twintiger uit Amsterdam en neemt ons mee in haar leven: een lichtvoetige film en serie over identiteit, relaties en je plek in de wereld ontdekken.

#2. Liefde zonder grenzen

Videoland

De liefdeslevens van de zussen Eva (Yolanthe Cabau) en Lieke, broer Maarten (Jim Bakkum) en vader Ferry zijn totaal verschillend van elkaar en verlopen allesbehalve standaard. Zal de liefde ondanks alle vooroordelen uiteindelijk toch overwinnen?

#3. Love, Simon 10 films homoseksualiteit LCC+

#3. Love, Simon

Disney+

De 17-jarige Simon is nog niet uit de kast, dat maakt zijn leven soms wat ingewikkeld. Als hij hoort over ‘Blue’ (een anonieme homoseksuele jongen op school) mailt Simon hem onder een eigen alias ‘Jacques’. Dit brengt het liefdesverhaal van Simon in een spiraal van ongemak en spanning met aan het einde een levensveranderende situatie. Kijk ook zeker naar de serie Love, Victor, dat speelt zich af in dezelfde wereld als de film.

#4. Ramses

Disney+

Een minder overduidelijke film over homoseksualiteit, maar dat werkt juist normaliserend. Het is een aangrijpend verhaal van Ramses Shaffy in zijn jonge jaren en zijn ontdekkingstocht om groots en meeslepend te leven. Oh, Ramses is ‘gewoon’ biseksueel.

#5. Alles van Waarde

Uitzendinggemist

Rick en Marc worden op een avond uitgescholden en mishandeld, maar doen geen aangifte. Wat is hier aan de hand? Rechercheur Narin wil weten waarom; Marc is getrouwd, vader en lid van de kerk… en heeft gevoelens voor Rick. Als ze aangifte doen komen al deze geheimen naar buiten…

#6. Bohemian Rhapsody

Disney+

De film waar homoseksualiteit en muziek samenkomen’ waar Farrokh Bulsara zichzelf in de (muziek)wereld opwerkt tot Freddy Mercury, leadsinger van Queen. Extravagant is het beste woord wat hem omschrijft, maar in de films zoekt hij vooral naar wie hijzelf is in relatie tot de liefde van zijn leven en ook zijn homoseksuele gevoelens.

#7. Everybody's talking about Jamie 10 films homoseksualiteit LCC+

#7. Everybody’s talking about Jamie

Amazon Prime

“Deze musical is voor mij de ultieme mix van mezelf kunnen herkennen in de struggles, vragen en situaties waar voor mij met name het hoofdpersonage, Jamie, mee te maken krijgt. Maar het mooie eraan vind ik dat de voornaamste boodschap uiteindelijk is dat er echt een plek is waar je thuishoort en dat je mag vieren wie je bent.” (Quote uit het boek JOE)

#8. God’s own Country

Amazon Prime

Johnny runt de boerderij van zijn zieke vader. Het leven is moeizaam en de werkomstandigheden zijn zwaar. Tot een Romeense migrantenwerker hem op het land komt helpen…

#9. Moonlight 10 films homoseksualiteit LCC+

#9. Moonlight

Amazon Prime / Pathe thuis

In deze film worstelt Chiron met zijn identiteit, mannelijkheid en zijn seksuele geaardheid. Als tiener wordt hij zwaar gepest en onderdrukt hij zijn homoseksuele gevoelens, zeker omdat homoseksualiteit als zwak wordt beschouwd in zijn leefwereld en geweld staat centraal. Als volwassen man lijkt hij stoer, maar dat is ‘schijn’ want hij maskeert daar zijn ware geaardheid mee.

#10. The miseducation of Cameron Post 10 films homoseksualiteit LCC+

#10. The Miseduction of Cameron Post

Videoland

Cameron wordt tijdens het schoolgala betrapt, zoenend met een meisje. Ze wordt direct naar conversietherapie gestuurd: haar geaardheid moet veranderen van biseksueel naar heteroseksueel. Ze krijgt te maken met ‘de gaying-methode’, maar juist door deze therapie ontmoet ze andere LHBTI’ers waar ze zicht thuisvoelt.

Top 10 Boeken over homoseksualiteit

#1. Verscheurd Justin Lee Top 10 boeken homoseksualiteit LCC+

#1. Verscheurd

Justin Lee

“Lees sowieso Verscheurd,” zegt bijna elke christelijke LHBTI’er die wij spreken. Het boek vertelt het verhaal van Justin; als tiener was hij overtuigd dat zijn toekomst in de kerk lag. Al had hij één groot geheim: hij is homo. Hij vertelt zijn verhaal aan de hand van moment die zijn leven en geloof veranderen. Zijn strijd, pijnlijke opmerkingen en momenten, maar bovenal een boek vol respect en hoop.

#2. Ik geloof in jou Hinke van Abbema Top 10 boeken homoseksualiteit LCC+

#2. Ik geloof in jou

Hinke van Abbema

Een (christelijke) young adult over LHBTI is al uniek en dan ook nog een lesbisch meisje in de (gedeelde) hoofdrol. Ik geloof in jou is meeslepend verhaal over de islamitische Aicha die wil ontdekken wat ze wil na haar middelbare school en de christelijke – lesbische – Sarah die doet wat ze wil. Een boek waar culturen en religies elkaar tegenkomen en aanvullen en waar de psychische druk van in de kast zitten prachtig en ontroerend omschreven wordt.

#3. FAQ Gender Mandy Woelkens Thorn de Vries Top 10 boeken homoseksualiteit LCC+

#3. FAQ Gender

Mandy Woelkens & Thorn de Vries

Antwoorden op veelgestelde vragen als je iemand bent of kent die non-binair is. Rondom het onderwerp gender en genderidentiteit ontstaat vaak nog verwarring, of misschien is het meer onwetendheid. Zoals ze de auteurs het zelf noemen: “een heerlijk, huppelfijn, vrolijkvlot en scherp boek.” Met vragen zoals: Non-binair wat is dat eigenlijk?; Hoe weet ik of ik non-binair ben?; Ik probeer non-binairteit te begrijpen, maar het lukt me niet?”, “Wat kun je doen om een inclusievere omgeving te creëren?”

#4. De veilige kerk John Lapré Top 10 boeken homoseksualiteit LCC+

#4. De veilige kerk

John Lapré

Als je het hebt over homoseksualiteit en geloof, dan heb je het ook altijd over John Lapré. Als voorvechter van de LHBTI-beweging schrijft hij scherpe boeken voor kerken om homoseksualiteit een plek te geven binnen de kerk. In dit boek vertelt hij zijn eigen verhaal en deelt zijn visie op diversiteit in de christelijke gemeente: hoe kan de kerk een plek zijn waar iedereen een veilige haven vindt? Hoe vinden we een benadering die liefdevol, pastoraal, wijs en Bijbels is?

#5. Wondermooi zoals u mij gemaakt hebt Top 10 boeken homoseksualiteit LCC+

#5. Wondermooi, zoals u mij gemaakt hebt

Heleen Zorgdrager, Jolanda Molenaar, Wielie Elhorst, Carl Buijs

Het enige boek waar ‘transgender’ de volle aandacht krijgt die het verdient. Dit boek neemt transgender mensen, hun naaste omgeving en werkers in de kerk mee in een ontdekkingstocht naar de ruimte die God geeft om als mens jezelf te zijn. Het gaat in op de zorg voor transgender personen, het pastoraat, de relatie met de gemeente en belangrijke theologische vragen. Daarnaast vertellen transgender gelovigen en hun partners hun eigen verhaal.

#6. Ik zal altijd van je houden Geja van Reenen Top 10 boeken homoseksualiteit LCC+

#6. Ik zal altijd van je houden!

Geja van Reenen

Wat maak je door als je kind uit de kast komt? Geja van Reenen maakte dat proces zelf mee als moeder van een homozoon. Je houdt van je zoon, onvoorwaardelijk, maar je ervaart ook de moeite en pijn van veroordeling en afwijzing, zeker in de kerk. Dit boek is dan ook waardevol voor omstanders en werkers in de kerk. Puur en kwetsbaar vertelt Geja haar verhaal, afgewisseld met eigengemaakte schilderijen en gedichten.

#7. JOE

Hinke van Abbema, Miriam van Tunen en Joëlle Bakhuis

Een reisgids voor jongeren door het LHBTI-landschap. Eerst een verkenning langs de letters om vervolgens samen met theoloog Hinke langs de Bijbelteksten over homoseksualiteit te gaan om ze vanuit een ander daglicht te bekijken. Psycholoog Joëlle neemt om mee naar het proces van uit de kast komen. Afwisselend nemen jongeren over de hele breedte van de LHBTI-groep ons mee in hun eigen zoektocht naar identiteit en relatie met God.

#8. Van Hart tot Hart

John Lapré & Wieger Sikkema

Een open uitnodiging voor het gesprek over homoseksualiteit. Het is een briefwisseling tussen dominee Wieger uit een pinkstergemeente en homo(voorvechter) John; een open gesprek hoe het gesprek liefdevol gevoerd kan worden. Het is mooi en ontroerend om te zien hoe de oprechte liefde voor God en Jezus centraal staat in hun eigen levens; een verlangen om in die liefde de diversiteit te omarmen. Geen taboes of harde woorden, het is tijd om bij elkaar in het hart te kijken.

#9. Ik geloof in jou

Hinke van Abbema

Gay, geloven en gelukkig-zijn; kan dat samen? Jazeker, in deze young adult schrijft Hinke over de christelijke Jona: tijdens een wedstrijd van Feyenoord raakt hij in gesprek met Marouan. Ze raken bevriend… maar Jona ontdekt al snel: hij is verliefd. Maar hoe combineert hij zijn gay-zijn met zijn christelijk geloof? Dit boek neemt je mee in zijn strijd en zoektocht, maar nog belangrijker: het vertelt een romantisch verhaal en juist dat mag er zijn als homo in de christelijke wereld.

#10. Adam en Evert

Ruard Ganzevoort & Erik Olsman

In Adam en Evert staan de verhalen van christelijke jongeren en hun omgeving centraal. Hoe proberen jonge mensen hun geloof en homoseksualiteit met elkaar te verenigen? Sommigen slagen erin beiden met elkaar te verzoenen, anderen leiden een dubbelleven, weer anderen kiezen voor een celibatair leven of verlaten juist de kerk. De auteurs geven aan hoe de omgeving deze jongeren het beste kan steunen in hun zoektocht.

Meer over LCC+
Wie zijn wij?

Sinds 2008 voeren wij projecten ten behoeve van de sociale acceptatie van LHBTI’ers in christelijke kringen.

HolyBe
Jongeren

In 2019 lanceerden LHBTI-jongeren het online platform HolyBe voor christelijke LHBTI’ers. 

Geheim Begin
Verhalen

Ben jij benieuwd naar verhalen van mensen zoals jij en ik? Op Geheim begin verzamelen wij verhalen in video’s, podcasts en blogs van LHBTI’ers en mensen die daar betrokken bij zijn.